Spring naar hoofd-inhoud
Stichting Straatkinderen Medell�n is door de belastingdienst aangewezen als een Algemeen nut beogende instelling (ANBI)

Project CoCo

Het project ‘CoCo’ is een regelmatig terugkerende recreatieve activiteit  georganiseerd in en bij de tehuizen in het centrum. De kinderen krijgen op ludieke wijze meer inzicht in het belang van ‘Co’mmunicatie en ‘Co’öperatie.

Door regelmatig de tehuizen te bezoeken kan het contact met de kinderen intensief genoemd worden, een voorwaarde om het vertrouwen bij deze kinderen te winnen. Ze leren welke activiteiten de stichting organiseert en welke voorwaarden gelden om structureel te kunnen meedoen. 

Het project Coco door de ogen van Lies Petersen, een mooie video met de kinderen van het tehuis Jardin de Amor. Klik op schermpje rechts onderin voor ondertiteling.

Het recreatieproject CoCo wordt jaarlijks gesteund door Koning Aap. Deze reisorganisatie maakt de activiteiten voor de kinderen in Medellín mogelijk. 

Ongeveer 30 tot 50 kinderen van een tehuis worden in groepjes van vijf kinderen verdeeld. Elk groepje voert de ludieke recreatieve activiteiten uit waarbij Communicatie en Coöperatie wordt gestimuleerd. Plezier staat voorop, maar ook is het belangrijk dat na de activiteit de kinderen het belang van communiceren en samenwerken met elkaar leren inzien.

Het evenement bestaat uit een scala van ludieke spellen voor kinderen van verschillende leeftijden en verschillende ruimtes. De organisatie van de activiteit en de inhoud van de spellen zorgen voor veel leermomenten die na de activiteit met elkaar besproken worden.

Bevorderen leiderschap

In elk groepje van vijf kinderen wordt een ‘groepsleider’ (groepsoudste) aangewezen. De groepsleider is verantwoordelijk voor zijn groepje en aanspreekpunt voor de begeleiding.

De activiteit wordt geleid door een coördinator, elk spel heeft een spelbegeleider en elke groep van vijf kinderen een groepsleider.

Tijdens de activiteiten wordt gebruik gemaakt van de organisatievorm ‘waslijnprincipe’. Centraal tussen de spellen hangt een waslijn met spelkaarten, vast aan de lijn door wasknijpers, met op de voorkant een (spel)nummer en op de achterkant de uitleg van het spel.

De groepsleider pakt een kaart en de groep speelt het corresponderende spel. Na afloop geeft de spelbegeleider de groepsleider briefgeld, afhankelijk van het resultaat van het gespeelde spel. De groep hangt de kaart weer aan de waslijn en speelt een ander spel.

De groep heeft een uur de tijd om alle uitgezette spellen te spelen. Van belang is dat de groep zelf ontdekt hoe het spel te spelen om een zo goed mogelijk resultaat te halen, terwijl ook de tijd in de gaten moet worden gehouden.

Na afloop van de activiteit komt de hele groep bijeen en zal de activiteit worden geëvalueerd door de coördinator.